Als ik een jurist inhuur zoek ik handjes, maar er moet wel een hoofd en een hart aan zitten

Interview met Margreet Hoekstra, jurylid DILA 2016

 

De jury van de DILA 2016 gaat extra letten op responsiveness. Wat versta jij daaronder?

‘Responsive ben je voor mij echt niet alleen als je snel reageert, het gaat veel meer om de manier waarop je in je werk staat. Zie je het werk, signaleer je de problemen die moeten worden aangepakt, ga je er proactief mee om? Eigenlijk gaat het erom of je verder kijkt dan je neus lang is. Ik vind iemand ook responsive als er vreugde van afstraalt, als je het oprecht leuk vindt om een klus te doen. Dat zie ik in de terugkoppeling, in het antwoord of advies dat ik krijg, ik lees tussen de regels door of het met plezier gedaan is.’

“Iemand is responsive als er vreugde van afstraalt,

  als hij het oprecht leuk vindt om de klus te doen”

 

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Dit jaar heb ik geen zzp’ers ingehuurd, omdat we geen verloop, zieken of zwangeren op de afdeling hadden. En een van de grootste klussen, de aangekondigde samenvoeging van Vodafone en Ziggo en de daaruit voortvloeiende overname van Vodafone Thuis, hebben we samen met diverse externe advocatenkantoren gedaan. Ik heb meestal erg positieve ervaringen met het inhuren van zelfstandige juristen. Natuurlijk moet het kennisniveau goed zijn, maar is er ook een click? Dat vind ik belangrijk. Wij hebben een app-groep ‘Legal borrel’, waar niet alleen collega’s en oud-collega’s in zitten, maar ook nog een aantal zzp’ers die bij ons gewerkt hebben en met wie we contact houden. Als iemand een “vakidioot” is, de materie snel doorgrondt, echt weet waar hij het over heeft en onderdeel wordt van het team, ben ik tevreden..

 

Waar ga je nog meer op letten als jurylid van DILA 2016?

– Ik zal de aanbeveling meenemen en goed kijken waarom iemand genomineerd is, en daarbij vooral letten op de toegevoegde waarde die iemand levert, vooral ook als persoon, dus los van de kennis die hij inbrengt.

– Een ander criterium is de vraag of iemand het puur voor het geld doet. Je weet al snel of iemand een klus wil doen om zichzelf inhoudelijk te ontwikkelen. Bij sommigen zie ik het aan de twinkeling in de ogen als ik een vraag stel. Uiteindelijk zoek je als opdrachtgever handjes om de klus geklaard te krijgen, maar daar moet wel een hoofd en een hart aan zitten.

 

Margreet Hoekstra is director Legal, Regulatory Affairs & Compliance van T-Mobile Nederland