Een goede zelfstandige jurist zegt eerder nee, dan half werk af te leveren

Interview met Edward de Bock, jurylid DILA 2016

 

De jury van de DILA 2016 gaat extra letten op responsiveness. Wat versta jij daaronder?

‘Door de toegenomen toegankelijkheid van juridische kennis is het verschil in kennis tussen juristen niet zo groot meer, ook niet in de top. Dus is je persoonlijke stijl beslissend. Responsiveness is voor mij: hoe snel reageer je, hoe snel formeer je een team, geef je ongevraagd al een eerste visie? Nee, je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn, maar wel snel iets van je laten horen, al is het maar met een kort bericht. Ik had het zelf gisteren nog, ik kreeg een zaak van een Duits kantoor binnen. Het was aan het eind van de dag, ik was moe en had er niet zo’n zin in, maar stuurde toch even een bericht terug. Zij pakten het daarna direct op en we waren aan de slag!’

 

‘Responsiveness is voor mij: hoe snel reageer je, hoe snel formeer je een team,

geef je ongevraagd al een eerste visie?’

 

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

‘Wij huren wel eens freelance juristen in en dan zien we ze als een verlengstuk van het kantoor. Mijn ervaring is dat er grote niveauverschillen zijn. Onder de onafhankelijke juristen kunnen mensen met een heel hoog niveau zitten, maar ook parttimers die qua delivery een heel andere standaard hebben. Binnen kantoor is die range veel smaller, want we leiden mensen goed op en een hoog niveau wordt er als het ware wel ingeramd. Wij werken ook met een flexibele schil, waar onder andere oud-collega’s in zitten.’

 

Waar ga je nog meer op letten als jurylid van DILA 2016?

– ‘De kandidaten moeten hongerig zijn. Ik zal het uitleggen: mijn ervaring is dat een zelfstandige aan het begin van het jaar een stuk hongeriger is dan in november. Als diegene in februari een goede klus heeft gedaan, bel ik in november weer. Dan heeft zo iemand een goed jaar gehad en hoeft het niet meer zo. Ja, dat merk ik wel. Er wordt minder snel gereageerd, en de indruk die de zelfstandige maakt bij de tweede klus, is net wat minder dan bij de eerste.

– Ik let ook op commitment. Dat is bij sommige zelfstandigen wat lager naarmate de klus kleiner is. Ik begrijp dat ergens ook wel, maar je moet het wel echt willen, en het niet alleen maar doen omdat je geen nee kunt zeggen. Een goede zelfstandige jurist zal eerder nee zeggen dan half werk afleveren. Als je nee zegt omdat je te druk bent is dat geen probleem.

– Een zelfstandige jurist moet de kwaliteitsstandaard halen van het kantoor dat hem inhuurt. Daar zie je nogal wat verschillen in. Als je een zelfstandige binnenhaalt is hij een verlengstuk van je organisatie. Dus moet hij niet alleen adviseren in de stijl van het kantoor, maar bijvoorbeeld ook een adviesrapport in de huisstijl van kantoor aanleveren. Vraagt hij “hoe wil je het hebben?”, of komt hij binnen met een houding van “ik ben de expert, vertel mij niet hoe ik mijn werk moet doen”?’

 

Edward de Bock is managing partner van advocatenkantoor Houthoff Buruma