Interimmers: laat snel je toegevoegde waarde zien

Interview met Christian de Bil, jurylid DILA 2016

 

De jury van de DILA 2016 gaat extra letten op responsiveness. Wat versta jij daaronder?

‘Voor mij is responsiveness: op tijd met je verhaal komen en vooral meepraten en –denken over wat je klant beweegt. Daarnaast moet je zorgen dat je verhaal hout snijdt en je advies direct toepasbaar is. Dat betekent dat je niet in hoeft te gaan op belangen die er helemaal niet toe doen, en de vraag niet moet ‘overlegaliseren’. Goed luisteren en niet te snel conclusies trekken hoort daar ook bij.’

 

“Responsiveness is voor mij dat je op tijd met je verhaal komt

 en meepraat en -denkt over wat de klant beweegt”

 

Hoe is jouw ervaring met onafhankelijke juristen?

Ik werk vooral met zelfstandige juristen op interimbasis, bij vervanging van zieke of zwangere collega’s. Daar heb ik zeer goede ervaringen mee, ik heb eigenlijk nog nooit een domper gehad. De een is wat beter dan de ander, maar als je die tijdelijke collega zelf ook goed brieft, gaat dat vaak wel goed. Die briefing is zeker belangrijk! Voor mij is een onafhankelijke jurist goed als hij to the point adviseert en zaken pragmatisch aanpakt. Voor onze organisatie moet het wel een praktisch ingesteld type zijn.

Waar ik geen behoefte aan heb, is iemand die zich met de operatie gaat bemoeien. Als buitenstaander zie je wellicht dat bepaalde dingen anders, of beter kunnen, maar ik heb geen behoefte om dat tijdens de opdracht aan de orde te stellen. Dat is verwarrend voor het team en het bedrijf en veroorzaakt alleen maar onrust. Dat je achteraf je waarnemingen en feedback deelt, vind ik overigens weer heel responsive, dan is de externe blik weer wel waardevol.

 

Waar ga je nog meer op letten als jurylid van DILA 2016?

  • Ik ga letten op de persoonlijkheid: heeft diegene een groot adaptief vermogen, ofwel is hij in staat redelijk vlot zijn plek te vinden, ondanks of misschien ook dankzij de briefing?
  • In het verlengde van dat aanpassingsvermogen moet je al heel snel toegevoegde waarde laten zien en de eerste week al resultaat kunnen leveren. Als dat te lang duurt heb ik niet zoveel aan een interimmer, want die is bijvoorbeeld bij een zwangerschapsvervanging ook zo weer weg. Ik verwacht dat iemand meer doet dan alle ballen in de lucht houden, je moet laten zien dat je echt een stap meer wilt zetten.
  • Iemand moet naadloos in de bestaande organisatie kunnen invoegen, liefst een beetje geruisloos, men moet het gevoel hebben dat hij of zij er al langer werkt.

 

Christian de Bil is General counsel – Head Legal and Corporate Affairs van G-Star Raw C.V.